• Sağlık Bilgisi 2 Test 8



Bu Testteki Sorular (AÖL) 2016 – 2. Dönem Sınavından Alınmıştır

Soru 1
Türk Medeni Yasası, evlenmek için gerekli olgunluk ve gelişim düzeyini kaç yaş olarak belirlemiştir?

A) 12
B) 14
C) 16
D) 18

Soru 2
Aşağıdakilerden hangisi, ebeveynin çocuğuna olan sorumluluklarından biri değildir?

A) Çocuğunun ruh sağlığını zedelemek
B) Çocukla sağlıklı bir iletişim kurmak
C) Çocuğuyla kaliteli zaman geçirmek
D) Çocuğa duygusal anlamda destek vermek

Soru 3
Aşağıdakilerden hangisi, aile planlamasının anne sağlığı açısından yararlarındandır?

A) Sağlıklı doğan bebek sayısını artırması
B) Erken doğmuş çocuk sayısını azaltması
C) Erken ve geç yaştaki doğumları önlemesi
D) Çocukların ekonomik ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması

Soru 4
I. Düzenli olarak ayda bir kez, kas içine enjeksiyonla uygulanır.
II. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir.
III. Kadında doğal olarak bulunan kadınlık hormonlarından ikisini (östrojen ve progesteron) içerir.
Yukarıdakilerden hangileri, genel koruma yöntemlerinden “aylık iğnelerin” özelliklerindendir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Soru 5
Aşağıdakilerden hangisi, gebelik ihtimalinin yüksek olduğunu gösteren belirtilerden biri değildir?

A) Baş dönmesi
B) Sık idrara çıkılması
C) Beklenen adetin başlaması
D) Bulantı ve bazen kusmanın olması

Soru 6
Gebelikte, kemik dokusunun yapımı ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yetersiz tüketimi ve D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarından yeterli düzeyde yararlanamama, anne kemiklerinin yumuşamasına ve dokusunun bozulmasına neden olur.
Bu açıklama, gebelik döneminde görülen sorunlardan hangisiyle ilgilidir?

A) Ödem
B) Kabızlık
C) Toksemi
D) Osteomalasia

Soru 7
I. Kendisi Rh(-), eşi Rh(+) kan grubuna sahip olan anne adaylarının dikkatli olması gerekir.
II. Anne Rh(-), bebek Rh(-) olduğunda kan uyuşmazlığı vardır.
Yukarıda kan uyuşmazlığıyla ilgili verilen bilgiler için ne söylenebilir?

A) Yalnız I doğru
B) Yalnız II doğru
C) Her ikisi de doğru
D) Her ikisi de yanlış

Soru 8
Aşağıdakilerden hangisi, iki yıldan kısa aralıklarla ve çok sayıda yapılan doğumların anne, çocuk ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerinden biri değildir?

A) Annede kansızlığa sebep olması
B) Annenin ruh sağlığında bozulmaya yol açması
C) Toplumda, hasta anne ve çocuk sayısını artırması
D) Gebelik, düşük ve doğuma bağlı anne ölümlerini azaltması

Soru 9
Anne sütünün yeterince verilebildiği sağlıklı bebeklerde, kaçıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmalıdır?

A) 1.
B) 3.
C) 6.
D) 9.

Soru 10
Gebelere – - – - aşısı (gebeliğin 4. ayında 1. aşı, birinci aşıdan en az 4 hafta sonra 2. aşı, ikinci aşıdan 6 ay sonra 3. aşı) yaptırılmalıdır.
Bu ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

A) BCG
B) Tetanos
C) Kızamık
D) Suçiçeği

Soru 11
Aşağıdakilerden hangisi, kanserin oluşumunda rol oynayan nedenlerdendir?

A) Sigara ve alkol kullanımından kaçınma
B) Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı
C) Radyasyona maruz kalma
D) Temiz hava

Soru 12
Şeker (diyabet) hastalarının, sağlıklı bir yaşama sahip olmak ve kan şekerlerini dengede tutabilmek için uymaları gereken bazı kurallar vardır.
Buna göre, verilenlerden hangisi şeker (diyabet) hastalarının uymaları gereken kurallardandır?

A) Egzersiz yapmak
B) Çıplak ayakla dolaşmak
C) Her on yılda bir, göz ve böbrek muayenesi yaptırmak
D) Ayaklarını haftada bir sıcak suyla yıkamak ve kurulamaktan kaçınmak

Soru 13
Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının en önemlilerinden birisidir. Eğer tedavi edilmezse vücudumuzun çeşitli bölgelerinde ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Buna göre;
I. Böbrek hasarı
II. Gözlerde görme kaybı
III. Beyin kanaması ve felç
verilenlerden hangileri hipertansiyonun vücudumuza verdiği zararlardandır?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Soru 14
• Çeşitli organlarda ve eklemlerde tekrarlayan iltihabi ataklara neden olur.
• Ataklar genellikle 24-48 saat sürer.
• Hastalarda ataklar dışında hiçbir belirti yoktur.
Yukarıda özellikleri verilen genetik geçişli hastalık hangisidir?

A) Hemofili
B) Akdeniz ateşi
C) Talasemi minör
D) Talasemi majör

Soru 15
Kronik akciğer hastalığının ileri dönemlerinde; morarma, aşırı yorgunluk, güçsüzlük, kalp yetersizliği ve kalpte ritim bozuklukları görülebilir.
Buna göre, kronik akciğer hastalarında görülen yukarıdaki rahatsızlıklar hangisinin yetersizliğine bağlı olarak gelişir?

A) Posa
B) Kalsiyum
C) Oksijen
D) D vitamini

Soru 16
Aşağıdakilerden hangisi, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için “sağlam kişiye yönelik” olarak alınan önlemlerdendir?

A) İhbar yapmak
B) Sağlıklı evlerde oturmak
C) Portörleri saptamak ve tedavi etmek
D) Pastörizasyon, kaynatmak ve pişirmek

Soru 17
Aşağıdakilerden hangisi, insanlarda aşılama ve ilaçla en iyi korumanın sağlandığı, solunum yoluyla bulaşan hastalıklardandır?

A) Grip
B) AIDS
C) Brusella
D) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Soru 18
Kan ve cinsel ilişki yoluyla vücuda bulaşarak sinsi bir hastalığa yol açan “Hepatit B” ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

A) Özel bir ilaç tedavisinin olması
B) Siroz ve karaciğer kanserine neden olması
C) Hastalara protein ve karbonhidrattan fakir, yağdan zengin diyet uygulanması
D) Virüs etkeni taşıyan kurumuş kan ve salya gibi atıkların, bir haftadan sonra bulaştırıcılığının olmaması

Soru 19
Aşağıdakilerden hangisi, ilaç kullanımında yapılan hatalı davranışlardandır?

A) Hekime danışılmadan ilaçların kesilmemesi
B) Hekimin bilgisi olmadan başka ilaçlara başvurulmaması
C) İlaçların alınmadan önce son kullanma tarihine bakılması
D) İyileşme sağlayacak ilaçların deneme yanılma yöntemiyle bulunması

Soru 20
Ateşli havalede; musluk suyuyla ıslatılmış havlu veya küçük bez parçaları, hastanın vücudunun belirli bölgelerine yerleştirilir. Ateşi düşürebilmek için yapılan bu uygulamada hastanın vücut bölgelerinden hangisine, ıslatılmış bezlerin direkt olarak konulmaması önerilir?

A) Kasıklar
B) Koltuk altları
C) Göğüs bölgesi
D) Dirseklerin iç yüzü

1.D 2.A 3.C 4.B 5.C 6.D 7.A 8.D 9.C 10.B 11.C 12.A 13.D 14.B 15.C 16.B 17.A 18.B 19.D 20.C